Online poker


I början av 2000-talet tog poker-boomen Sverige med storm. Alla skulle spela poker online och diverse korthajar blev kända över en natt. Många blev också besvikna över att det inte alls var så lätt att bli miljonär på online-poker som det verkade i kvällstidningarnas många artiklar om poker. Många andra hittade dock en livslång förströelseform som blandar tur, skicklighet och strategiskt tänkande i en skön och underhållande mix.

Texas Hold'em, den nya flugan

När de flesta av oss var små spelade poker med fem kort, ett eller två byten, ibland med jokrar som flygande kort och oftast med tändstickor som insats. När poker-boomen startade var det dock ett helt nytt spel som tog över och "blev" poker i de breda folklagren: Texas Hold'em. Texas Hold'em spelas genom att varje spelare får två kort (pocket cards/hålkort). När dessa är utdelade tar en första satsningsrunda vid innan tre kort läggs upp på bordet (the flop/floppen). Det som är unikt för Texas Hold'em är att du får kombinera de kort du har på handen med de som ligger på bordet hur du vill. Efter floppen är det en ny satsningsrunda innan ytterligare ett kort (the turn) läggs upp på bordet. Därefter ytterligare en satsningsrunda innan det sista kortet (the river) läggs upp. När the river visats har du en bästa tänkbar hand, och en avslutande satsningsrunda äger rum där du kan passa, höja eller lägga dig utifrån din egen hand, och vad du tror att motståndarna har.

 

Första handen styr

När du spelar Texas Hold'em är dina hålkort de viktigaste. Första satsningsrundan sker utan att du har en aning om vad du kommer ha för hand i slutändan så därför gäller det att spela dem. Om du har en bra möjlighet till olika stegkombinationer i färg vill du oftast hålla nere insatserna i början för att sedan trissa upp dem när du förhoppningsvis fått något bra, medan du om du sitter med ett powerpar i äss eller kungar vill driva upp insatserna initialt för att pressa bort de som chansar på att plocka hem en chansartad färg eller stege och bara tävla mot de som har par i knektar eller damer. Den hand som anses som överlägset sämst i Texas Hold'em är 2-7 i olika färger.

Din placering vid bordet styr ännu mer

För att driva upp potten något så lägger två av spelarna insatser redan innan hålkorten delats ut: big blind (motsvarande minsta möjliga höjning vid bordet) och small blind (halva big blind). Den som lagt small blind inleder satsningarna efter att hålkorten delats ut. Blindsen flyttas ett steg till vänster på bordet efter varje omgång.

Omaha

Omaha är en variant av Texas Hold'em där du får fyra hålkort istället för två. Du måste använda två hålkort när du bildar din hand efter floppen, turn och river, vilket gör att det finns många fler tänkbara kombinationer än i vanlig Texas Hold'em. Det gör Omaha både svårare och mer mångfacetterat än Texas Hold'em och du bör nog vara rätt haj på Texas Hold'em innan du ger dig på att testa Omaha med några större insatser.

Limit/No Limit

Det här beskriver vilken typ av insatser som tillåts. Vid Limit-spel är insatserna begränsade och får inte vara hur höga som helst. I No Limit råder däremot inga begränsningar utan du kan om du vill gå all in direkt.