Betting

Betting är ett annat ord för satsning. I svenskan används det bland annat i poker; "Jag bettar 10 kronor", svaret: "Jag synar", är några exempel på hur snacket kan gå om insatser och kort. Däremot har svenska spelare fått ett nytt begrepp inom pokergenren, nämligen "all in". Skulle kunna ha sagts med orden "jag satsar allt jag har", men att "gå all in" låter mycket tjusigare. I egentlig mening kan alla insatser i hasardspel kallas betting men ofta används begreppet där vadslagning utan mellanhänder i form av spelbolag förekommer.

På engelska kallas detta "exchange betting" och det kan översättas med att man byter odds med varandra. Det finns till och med sajter som mot en liten avgift matchar odds mot varandra. Detta är vanligt om oddssajterna erbjuder för dåliga odds. Med internet har även "livespel" kommit som ett intressant spelobjekt.

Ovanliga och vanliga spel

Men betting och odds är ett vitt begrepp som omfattar all sorts hasardspel ner till skraplotter och tombola. Detta engelska ord bet sig fast hos folk tidigt och kanske inte ens många visste att det var från England som uttrycket kom. När internet kom utökades antalet spelobjekt betydligt.

Betting på en ko

Idag kan vi spela, betta på allt möjligt och omöjligt. Kobingo är ett udda exempel. Man ska betta på var kon bajsar på det rutade och numrerade fält som kossan släppts ut på. Ett folknöje på marknader. Man kan inom spel gissa allt möjligt, "Grand Salami" kanske? Denna term har skapats för att gissa antalet mål i en hel spelomgång, exempelvis omgång 12 i Bundesliga. Kombinationsspel kan även benämnas "parlayspel". Om man tippar odds för olika sporter, kanske trav, friidrott och ishockey. Exempel på en sådan lista är "Oddset" som finns på flera sajter, även kallad sportsbook.